Jeszcze do niedawna wydawało się powszechnie, że zawsze świeże pieczywo dostępne w każdym sklepie spożywczym, to ogromna wygoda i postęp. Jednak wraz ze stopniowym wzrostem świadomości dotyczącym zdrowego żywienia, to przekonanie okazało się mylne. Dostępne o każdej porze dnia bułki i chleb produkowane masowo najczęściej z białej mąki, nie są tak wartościowe jak dawniej. Oczyszczone i przetworzone ziarna pszenicy tracą swoje właściwości, stając się wyłącznie źródłem pustych kalorii, które mają tendencję do odkładania się w okolicach talii. Niewiele osób ma dziś czas na własnoręczny wypiek pieczywa. Wystarczy jednak jako konsument dokonywać mądrzejszych decyzji i wybierać pieczywo pełnoziarniste ze sprawdzonych piekarni, w których nie stosuje się żadnych ulepszaczy przedłużających świeżość produktów.

Dla osób, które nie wyobrażają sobie poranka bez świeżych białych bułek lub drożdżówek może się wydawać to trudnym wyrzeczeniem. Jest jednak również szeroki wybór pieczywa pełnoziarnistego z różnymi dodatkami jak na przykład kasza jaglana czy nasiona soi. Do zarówno smacznych, jak i zdrowych odmian należy z pewnością chleb esseński.

Przepis z tysiącletnią genezą

Oryginalna nazwa zdradza, że chleb esseński nie pochodzi z naszych stron. Esseńczycy byli niewielką żydowską społecznością zamieszkałą w Qumran nad Morzem Martwym. Ich działalność datuje się na przełom II wieku przed Chrystusem i I wieku po Chrystusie. Byli grupą odznaczającą się pobożnością i koncentracją na studiowaniu ksiąg Tory. Ograniczali kontaktem ze światem zewnętrznym, żyjąc w samowystarczalnej wspólnocie.

Przepis na chleb esseński wywodzi się ze Starego Testamentu. Jego dokładny opis możemy przeczytać w księdze Ezechiela. Składa się on z ziaren aż czterech zbóż: pszenicy, prosa, orkiszu i jęczmienia oraz roślin strączkowych – soczewicy i bobu. Chociaż jego przyrządzenie jest czasochłonne i wymaga od nas trochę zachodu, to niezwykłe właściwości wynagrodzą cały włożony w to wysiłek.

Niezwykłe właściwości odżywcze


Chleb esseński zwany również chlebem Ezechiela zawdzięcza swoje niesamowite właściwości procesowi kiełkowania ziaren. Zamoczenie ich w wodzie pozwala im wypuścić pędy. Wykiełkowane ziarna posiadają więcej cennych składników odżywczych niż niewykiełkowana. Dodatkowo mniej jest w nich ewentualnych szkodliwych substancji. Chleb ten dzięki zawartości roślin strączkowych – bobu i soczewicy, posiada dużo protein. Żeby białko pochodzenia roślinnego było pełnowartościowe trzeba łączyć w posiłku produkty zbożowe ze strączkowymi lub orzechami i nasionami. Chleb esseński zawiera idealną kombinację tych grup składników, dzięki temu jedząc go dostarczamy naszemu organizmowi komplet niezbędnych aminokwasów. Szczególnie ważnym z nich jest lizyna, w którą bogate są ziarna kiełkujące.

Wheat obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com