Czym jest chleb esseński?

Chleb z kiełkowanego ziarna to właśnie chleb esseński (https://www.bee.pl/terrasana-chleb-essenski-400-g-bio_p5388.html). Mało kto wie, że to właśnie ten chleb jest jedynym gotowym pieczywem, które jest dozwolone na diecie, które przyspiesza nasz metabolizm. Co w nim jest takiego niezwykłego? Dlaczego to właśnie ten chleb dopuszczony został na listę produktów diety? Na pewno jest kilka takich powodów. Jedynym z nich jest fakt, że został on upieczony z ziaren, które już wypuściły kiełki, a te z kolei jako sam zaczątek mającej wkrótce wyrosnąć rośliny. Przez to są naładowane przeciwutleniaczami, witaminami oraz mikroelementami łatwo przyswajalnymi. Szczególnie chodzi tutaj o żelazo oraz cynk. Musimy także zaznaczyć, że w kiełkach jest dużo więcej białka, a jednocześnie mniej skrobi od tej ilości znajdującej się w roślinie już dorosłej.

Kolejne ważne powody

Kiełkowane ziarno jest niesamowicie łatwe do strawienia. W związku z tym osoby, które po zjedzeniu zwykłego pieczywa w dalszym ciągu cierpią na wzdęcia, to powinny na pewno spróbować esseńskiego chleba. Musimy także pamiętać, że taki chleb nie jest w żadnym wypadku pozbawiony glutenu. Jest to bardzo ważna informacja dla osób, które glutenu nie tolerują.

Musimy także wiedzieć, że pieczywo z ziarna kiełkowanego nie podnosi kompletnie poziom cukru we krwi. Jest to sprzyjające metabolizmowi. Dzieje się tak dlatego, że naprawdę zawiera bardzo dużo błonnika z ziarna pełnego, ale także dlatego, że w procesie robienia takowego chleba w ogóle nie dochodzi do powstania mąki. Ziarna kiełkowane są miażdżone do konsystencji ciasta oraz od razu pieczone.

Na przykład w Stanach Zjednoczonych można nie tylko kupić taki chleb, ale także tortille z ziarna kiełkowanego, a do tego obwarzanki. Jak to wygląda w Polsce? Na chwilę obecną w Polsce jest dostępny wyłącznie chleb. Występuje on w kilku wersjach. Możemy kupić chleb esseński naturalny, chleb esseński orkiszowy oraz chleb esseński żytni. W zasadzie to nie ma tutaj żadnego znaczenia jaki wybierzemy. Jednak musimy pamiętać, aby koniecznie przeczytać skład. Jest to takie ważne, ponieważ niektórzy producenci dodają miód czy też rodzynki.

Jeśli chodzi o samą konsystencję oraz smak, to różni się nieco od razowego chleba, a tym bardziej od chleba zwykłego. Ma smak słodkawy oraz dosyć gliniastą konsystencję. Może to tak naprawdę brzmieć niezbyt zachęcająco, ale naprawdę chleb esseński jest przepyszny. Szczególnie świetnie smakuje z humusem oraz plastrami pomidora. Jest to prawdziwa poezja.

Wheat obraz autorstwa azerbaijan_stockers - www.freepik.com